Meer en meer fluctuerende stroomproductie maakt verhoging elektriciteitsfactuur noodzakelijk

De elektriciteitsfactuur wordt opnieuw wat duurder. Vanaf 1 maart gelden immers hogere transmissienettarieven, het gedeelte van de elektriciteitsfactuur voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Voor een gemiddeld gezin (3.500 kWh per jaar) komt er jaarlijks 5,26 euro bij, een stijging met 0,5 procent. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.

Zo moet Elia investeren in de flexibilisering van het net nu er steeds meer groene energie is. Die energie is per definitie immers gebonden aan de weersomstandigheden (zon, wind) en dus varieert de groenestroomproductie. De investering in de flexibilisering van het net is noodzakeijk nu er steeds meer groene energie is, waarvan het volume sterk fluctueert. Gascentrales moeten op windstille dagen bijspringen, net zoals op donkere winterdagen.

In de video hieronder zegt de commentaarstem : “Dit zijn investeringen om de stroomproductie van windmolens, zonnepanelen en de klassieke manieren om stroom te produceren op elkaar af te stemmen”.

Bronnen
http://www.demorgen.be/binnenland/elektriciteitsfactuur-opnieuw-enkele-euro-s-duurder-en-dat-is-ook-volgende-jaren-zo-be74de8d/
http://static.nieuws.vtm.be/binnenland/elektriciteitsfactuur-opnieuw-duurder